top of page

CVETNI PRAH


Telo čebele je prekrito z drobnimi dlačicami, na katere se ob obisku na cvet ujame cvetni prah. Čebele obiskujejo cvetje predvsem z namenom, da naberejo nektar do katerega pa ne morejo, ne da bi se ob tem podrgnile ob prašnike in se tako potresle s pelodom. S pomočjo nog in ščetic na njih, čebela očisti s telesa nabrani pelod ga navlaži s slino in medičino ter ga nato s sprednjimi nogami preloži na zadnje, kjer se nahaja posebno mesto za zbiranje peloda, ki se imenuje košek. Ko se čebela vrne v panj, najde primerno celico satja in vanjo z zadnjih nog postrga cvetni prah. Panjske čebele ga navlažijo s slino, stlačijo na dno celice in ga prekrijejo s tanko plastjo medu, s čemer preprečijo kvarjenje. Pelod čebele potrebujejo za hranjenje svojih ličink, ki z njim dobijo vse pomembne sestavine za rast in razvoj, nujno potreben pa je tudi za izločanje voska.

Sestava cvetnega prahu: Sestavine cvetnega prahu so odvisne od rastline, na kateri ga čebele nabirajo. V njem najdemo vse za človeka življenjsko pomembne (esencialne) aminokisline (arginin, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin...), razne maščobne kisline, ki jih človeški organizem ne more sintetizirati in vitamine: skupine B, C, D, E in K ter provitamin A. Pomembni sestavni del so tudi inhibini, ki zavirajo razvoj nekaterih vrst bakterij.

15 views0 comments

Recent Posts

See All

ŠTUDIJA - VPLIV ČEBELJEGA STRUPA NA OBRAZNE GUBICE!

Obrazne gube so posledica staranja kože, tako zaradi notranjih procesov v koži kot tudi zaradi zunajih vplivov. Oboji pa pripomorejo k zmanjšanju kolagena v koži. Glavni zunanji faktor, ki pospešuje s

bottom of page