top of page

ŠTUDIJA - VPLIV ČEBELJEGA STRUPA NA OBRAZNE GUBICE!

Obrazne gube so posledica staranja kože, tako zaradi notranjih procesov v koži kot tudi zaradi zunajih vplivov. Oboji pa pripomorejo k zmanjšanju kolagena v koži. Glavni zunanji faktor, ki pospešuje staranje je izpostavljnost koži UV žarkom in čas. Koža se stara tako, da se zgornja plast t.i. epiderma tanjša, zmanjšuje se količina kolagena in keratinocina. Pomanjkanje kolagena se odraža v zmanjšanji elastičnosti in razgradnji fibroplasta (celice v povezovalnem tkivu, ki proizvaja kolagen in druga vlakna), kar se odraža v tvorjenju obraznih gubic.

Za študijo uporabljen čebelji strup je bil zbran na način, ki čebelam ni škodljiv. Postopek zbiranja poteka tako, da se pred vhodom v panj namesti steklena plošča, ki je opremljena z nežno elektrodo, ki čebelo ob pristanku rahlo stimulira, tako da čebela piči v steklo – pri tem ohrani svoje želo in izloči samo en del svojega strupa, drugi del strupa pa ohrani. Strup se potem vsakodnevno postrga s steklene plošče. Postopek se izvaja samo pri zdravih in močnih družinah ter samo občasno in kratkotrajno, da ne izčrpava čebel.

Čebelji strup za namen te študije je je bil liofiliziran (sušenje z zamrzovanjem je postopek, s katerim odstranimo vodo iz snovi, hkrati pa ohranimo njihovo strukturo in sestavo). Iz čebeljega strupa se je v skladu z dobro proizvodno prakso po mednarodnih kozmetičnih smernicah proizvedel serum, ki je vseboval 0.006% čebeljega strupa.

V študiji je prostovoljno sodelovalo 22 zdravih odraslih žensk starih med 30 in 49 let. Od tega je imelo 8 žensk suho kožo, 4 so imele normalno kožo, 10 žensk pa kombinacijo suhe, normalne in mastne kože.

Po navodilu so prostovoljke na obraz nanašale 4ml seruma 2x na dan, zjutraj in zvečer, 12 tednov. Klinične ocene stanja kože pa so bile narejen v tednih 0 (na začetku), po enem mesecu, po dveh mesecih in na koncu po 3 mesecih. Stanje kože je pregledal dermatolog, narejene so bile fotografije kože in posebne replike za oceno stanja gub, izmerili so tudi globino gub.

Vizualna ocena kože (ocene so od 9 do 0; in sicer 9 je najslabša ocena, 0 je najboljša) se je občutno izboljšala z uporabo čebeljega strupa, in sicer po 2 mesecih se je ocena zmanjšala za 6,64%, po 3 mesecih pa za 11,83% (manjša ocena, pomeni manj gubic).

To je bila prva tovrstna kličnična študija, kjer so preverili učinke čebeljega strupa na obrazne gube pri človeški koži. Dokazali so, da je pripravek iz čebeljega strupa klinično izboljšal stanje obraznih gub, tako da se je:

- zmanjšalo področje kožnih gub, - zmanjšalo se je število kožnih gub, - in povprečna globina kožnih gub.

🐝

23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page