top of page

OPRAVILA V JULIJU

KAJ SMO POČELI V MESECU JULIJU?

Okvirna predvidena opravila v mesecu juliju: 1. Pregled čebel. 2. Točenje medu. 3. Zamenjava matic. 4. Izdelava ometencev.

V mesecu juliju, je glavna paša na kostanju. Na kostanjevi paši se čebele najbolje pripravijo na brezpašno dobo. V tem mesecu čebelje družine dosežejo svoj končni obseg. Velja, da se gnezdo širi, dokler se dan daljša.

V juliju smo pozornost namenili predvsem pregledovanju družin, ter rednemu spremljanju, opazovanju. Skrbeli smo, da so čebele imele zadostno količino sveže vode, obogateno s soljo.



Po kostanjevi paši, ki je bila letos zaradi vremenskih razmer slaba, je bila v drugi polovici julija potrebna pomoč čebelam. Ko smo stočili kostanjev med, smo v obdobju, ko ni bilo paše, oziroma je bila ta zelo skromna, čebele krmili s sladkorno raztopino. S krmljenjem smo obdržali raven zaleganja in s tem vplivali na številčno moč ob zazimljenju.

Po točenju medu, smo pričeli z zatiranjem varoje. Za zatiranje smo uporabili mravljično kislino. V panje smo namestili tudi testne vložke, s pomočjo katerih smo spremljali odpad varoj in s tem stanje napadenosti čebel. Da bi se prepričali o učinkovitosti zatiranja varoje, smo naredili sladkorni test. Tega naredimo tako, da v posodico z mrežastim pokrovom damo čebele in sladkor v prahu. Nato posodo s čebelami in sladkorjem nekajkrat pretresemo. Med tresenjem, varoje odpadejo s čebel. Sladkor nato potresamo iz posode na bel papir. Skupaj s sladkorjem iz posode stresamo tudi odpadle varoje, ki jih nato lahko preštejemo, ter tako ocenimo stanje napadenosti čebel z varojo oziroma učinkovitost zatiranja varoje.

54 views0 comments

Recent Posts

See All

ŠTUDIJA - VPLIV ČEBELJEGA STRUPA NA OBRAZNE GUBICE!

Obrazne gube so posledica staranja kože, tako zaradi notranjih procesov v koži kot tudi zaradi zunajih vplivov. Oboji pa pripomorejo k zmanjšanju kolagena v koži. Glavni zunanji faktor, ki pospešuje s

bottom of page